Bewust kiezen voor Belgisch vlees? Dat doe je zo!

Bewust kiezen voor Belgisch vlees? Dat doe je zo!

Nieuws Bewust kiezen voor Belgisch vlees? Dat doe je zo!
Gepubliceerd op 16 juli 2021

We mogen trots zijn op ons Belgisch vlees. Om zeker te zijn dat jij een lekker, kwalitatief stuk vlees in huis haalt, volstaat het om voor lokaal vlees te kiezen. Vlees van bij ons voldoet aan de strengste kwaliteitseisen. Echte “locavoren” – consumenten die bewust voor lokaal voedsel kiezen – kunnen bovendien rekenen op een waaier aan kwaliteitslabels, die nog meer garanties bieden boven op de wettelijke normen. Locavoren steunen de lokale economie en beperken ook de kilometers die hun voedsel aflegt: lekker vers én beter voor het milieu!

Een stukje vlees doorloopt natuurlijk enkele stappen voor het op je bord terechtkomt. Kwaliteitslabels laten toe om elke stap van het productieproces na te gaan en de herkomst van het vlees te controleren.. Voor rund- en varkensvlees zijn er vier labels die garant staan voor kwalitatief en lekker vlees.

Erkende kwaliteitslabels

Belbeef

Het Belbeef label staat garant voor een mals en sappig stukje rundvlees van bij ons. Het label omvat alle schakels van de Belgische rundvleesproductie.

Meer over Belbeef

Certus

Het Certus-label staat garant voor kwalitatief varkensvlees. Dit kwaliteitslabel is in het leven geroepen door Belpork vzw, een organisatie die zich inzet om de consumptie en het imago van het Belgische varkensvlees te stimuleren en te verbeteren.

Meer over Certus

Meesterlyck

Het Meesterlyck keurmerk staat voor Belgische kwaliteitsham. Enkel ham die volledig Belgisch is en voldoet aan strenge kwaliteitseisen krijgt het label.

Meer over Meesterlyck

BCV

De afkorting BCV staat voor Belgian Controlled Veal. Het BCV-label wordt uitsluitend toegekend aan Belgisch kalfsvlees.

Meer over BCV

Toprassen van Belgische bodem

Gelukkig moeten locavoren niet inboeten op de kwaliteit van hun vlees. België heeft een diverse waaier aan runder- en varkensrassen die met gemak concurreren met het exotisch klinkende Schotse runderras Galloway of het Spaanse varkensras Iberico. Ga voor een supermals stuk rundsvlees zoals het Belgisch Witblauw of een lekker stuk varkensvlees zoals het Piétrainras. Er is genoeg topkwaliteit van eigen bodem voor iedereen!

Rundvlees van bij ons

België is rijk aan rundveerassen. Iedereen kan er dus wel een vinden dat lekker en kwalitatief is:

Witblauw Resized

Belgisch witblauw

Deze runderen grazen al sinds de tweede helft van de negentiende eeuw op onze grasvelden. Het is het meest voorkomende vleesras in België en het kent een lage ecologische voetafdruk. Het vlees van dit ras staat bekend als zijnde supermals, met veel karakter en smaak. Het heeft fijne spiervezels en met slechts 2% vet is het vlees super mager.

Rood resized

Rood ras

Dit West-Vlaamse streekproduct is al sinds 1770 bij ons te vinden. Op je bord herken je het aan de uitstekende kwaliteit en karaktervolle smaak.

Witrood resized

Witrood ras

Witrood-runderen kan je vooral spotten in Oost-Vlaamse weides. De oorsprong van dit ras gaat terug tot de zestiende eeuw. Deze runderen zijn erg productief als melkkoe en als vleeskoe worden ze geprezen voor hun mager vlees met volle smaak.

Varkensvlees van bij ons

Goed varkensvlees is mals, sappig en blank tot roze van kleur, heeft een onderhuidse vetlaag en is weinig vetdooraderd. Hier enkele voorbeelden:

Belgisch land

Uit een mengelmoes van verschillende Land-rastypes, ontstond het Belgisch Land-ras. Dit varken heeft een gemiddeld percentage mager vlees.

Piétrainras

Dit varkensras werd tussen 1920 en 1950 uitsluitend in en rond Petrem (Piétrain) bij Geldenaken gefokt. Vroeger stond het bekend als het varken met de vier hespen. Het vlees is mager qua vetgehalte en is zeer gespierd.

Belgisch Large White

Dit varkensras komt oorspronkelijk uit Yorkshire (Engeland) maar vindt in het Belgisch Large White een Belgische variant. Dit ras is van nature mager en doet het goed in verschillende klimaten. Zijn authentieke smaak maakt het dan ook een zeer gegeerd stuk vlees.