Gezondheid

Gezondheid
cover gezondheid

Vlees en vleeswaren hebben een zeer hoge voedingswaarde. Zo bevat vlees belangrijke essentiĆ«le voedingsstoffen en past het in een gezond en evenwichtig voedingspatroon. Vlees en dierlijke producten zonder meer schrappen kan leiden tot voedingstekorten en gezondheidsproblemen.Ā  Het is nog steeds de meest efficiĆ«nte bron van essentiĆ«le voedingsstoffen, waaronder hoogwaardige eiwitten, een hele reeks vitaminen (ook vitamine B12, dat enkel in vlees en dierlijke producten voorkomt) en mineralen (zoals ijzer en zink). Deze voedingsstoffen dragen bij aan de fysieke en mentale ontwikkeling van kinderen en het onderhoud van de spiermassa, het zenuwstelsel en het immuunsysteem van zowel kinderen als volwassenen. Veel van de bovenstaande essentiĆ«le voedingsstoffen worden immers beter opgenomen uit vleesproducten dan uit andere producten.

Vlees en dierlijke producten zonder meer schrappen kan leiden tot voedingstekorten en gezondheidsproblemen.

De Belg eet gemiddeld 111 gram vlees per dag. 100 gram mager vlees bevat ongeveer 20 tot 25 gram essentiƫle, goed verteerbare eiwitten. Een stukje mager rundvlees van slechts 100 gram is goed voor 78% van onze dagelijkse benodigde hoeveelheid vitamine B12. Vitamine B12 draagt bij tot de vorming van rode bloedcellen en de normale werking van ons zenuwstelsel en immuunsysteem. Het is enkel te vinden in vlees, dierlijke producten op basis van zuivel, eieren en vis. Diezelfde portie mager vlees kan ook al zorgen voor 15% van de hoeveelheid ijzer en 41% van de hoeveelheid zink die we per dag nodig hebben. Wie vlees en andere dierlijke producten uit zijn voeding weert, moet dus supplementen nemen om gezondheidsproblemen te vermijden.

Mensen die vlees eten 1

Er is geen bewijs van een oorzakelijk verband tussen vlees eten en welvaartsziekten zoals darmkanker en hartaandoeningen. Ongeveer 4,5% van de Vlaamse bevolking loopt risico op darmkanker. Als deze mensen levenslang geen vleesproducten zouden eten, dan zou slechts 1 op de 100 minder kans maken op darmkanker. Verzadigde vetten worden geassocieerd met een hoger risico op hart- en vaatziekten, maar sinds kort doen studies een oproep om het officiƫle voedingsadvies te herbekijken.

Volgens sommige studies lopen mensen die meer verzadigde vetten innemen in plaats van koolhydraten net minder kans op een beroerte. Er is dus geen duidelijk aantoonbaar verband met andere hart- en vaatziekten of diabetes type 2. Bovendien bewijzen studies dat er geen enkel verschil bestaat tussen het effect van rood vlees (rund, kalf, varken, schaap, geit, paard), wit vlees (kip, kalkoen) of vis op de cholesterol en de verbindingen van specifieke eiwitten en lipiden (lipoproteĆÆnen) in ons lichaam.