Historiek

Historiek

Belgisch vlees Historiek

Het verteringssysteem van de mens lijkt ondertussen meer op dat van een hond of kat dan op dat van een primaat.

Eén juist voedingspatroon bestaat niet. Die conclusie kunnen we ook trekken als we kijken naar onze geschiedenis. Zo'n 2,3 miljoen jaar geleden evolueerden primaten tot de homo habilis, die fruit, noten en insecten at. De homo sapiens, die we eerder als onze voorouder zien dan de eerste primaten, deden tussen 250.000 en 400.000 jaar geleden hun intrede in dit verhaal. Toen al speelde vlees een zeer belangrijke rol in hun voedingspatroon. Zo'n 10.000 jaar geleden werd het voedingspatroon van de homo sapiens met graanproducten aangevuld.

header3

Aangezien vlees al zo lang deel uitmaakt van het eetpatroon van de mens, heeft ons metabolisme zich hier door de jaren heen aan aangepast. Een veganistische levensstijl komt enkel terug in het voedingspatroon van primaten, meer dan 85 miljoen jaar geleden. De mens is een zoogdier en zijn verteringsmechanisme lijkt ondertussen meer op dat van een hond of kat dan op dat van een aap.

 

Onderzoek wijst uit dat jager-verzamelaars geen hoge bloeddruk of hartaandoeningen hadden. Het is mogelijk dat onze genen niet genoeg tijd hebben gehad om zich aan te passen aan de voedingsmiddelen die voortkwamen uit de landbouw. Bij de introductie van de landbouw werden mensen afhankelijk van de gewassen die ze teelden. Hun eetpatroon kende dus veel minder variatie op het vlak van voedingswaarde. De dieren die de landbouwers hadden, zorgden voor melk en vlees, maar brachten tegelijkertijd ook ziektes met zich mee.

De eerste landbouwers kampten met een ijzertekort en ontwikkelingsachterstand. Ze werden ook minder groot, wat impliceert dat minder vlees eten een impact had op hun gezondheidstoestand en robuustheid. Tijdens de 20e en 21e eeuw staken steeds meer welvaartsziekten de kop op, onder meer door de introductie van ultrabewerkte voedingsmiddelen zoals junkfood. Vlees heeft altijd deel uitgemaakt van onze voeding en past binnen een gezond eetpatroon, maar recent ontwikkelde fast- en junkfood niet. Een overmatig gebruik van deze sterk bewerkte producten draagt bij tot obesitas en hart- en vaatziekten. Het is daarom aangeraden om evenwichtig en gevarieerd te eten.

Facchini, Fiorenzo. Vroegste Geschiedenis Van De Mens. Edited by Tom Kortbeek. Translated by Etta Maris, Veen Magazines, 2008.
Facchini, Fiorenzo. Vroegste Geschiedenis Van De Mens. Red. Tom Kortbeek. Vertaald door Etta Maris, Veen Magazines, 2008.

Bronvermelding

Beasley, DeAnna E., et al. “The Evolution of Stomach Acidity and Its Relevance to the Human Microbiome.” PLOS ONE, Public Library of Science, journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0134116.

Cordain, et al. “Plant-Animal Subsistence Ratios and Macronutrient Energy Estimations in Worldwide Hunter-Gatherer Diets.” OUP Academic, Oxford University Press, 1 Mar. 2000, academic.oup.com/ajcn/article/71/3/682/4729121.

“Dr. Mike Eades - 'Paleopathology and the Origins of the Paleo Diet'.” YouTube, Low Carb Down Under, 21 Mar. 2016, www.youtube.com/watch?v=RprGtr_cHlY.

“Fire and Paleo Diet: Loren Cordain Responds.” Peter Turchin, 25 Oct. 2016, peterturchin.com/cliodynamica/fire-and-paleo-diet-loren-cordain-responds/.

Gibbons, Ann, and Matthieu Paley. “The Evolution of Diet.” National Geographic, www.nationalgeographic.com/foodfeatures/evolution-of-diet/.

Gupta, Sujata. “Brain Food: Clever Eating.” Nature News, Nature Publishing Group, 2 Mar. 2016, www.nature.com/articles/531S12a.

Luca, F, et al. “Evolutionary Adaptations to Dietary Changes.” Annual Review of Nutrition, U.S. National Library of Medicine, 21 Aug. 2010, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4163920/.

Milton, and Katharine. “Critical Role Played by Animal Source Foods in Human ( Homo ) Evolution.” OUP Academic, Oxford University Press, 1 Nov. 2003, academic.oup.com/jn/article/133/11/3886S/4818038.

Roser, Max, et al. “Human Height.” Our World in Data, May 2019, ourworldindata.org/human-height.