Vleeswaren

Aan de slag met vlees Vleeswaren

Vleeswaren zijn steeds gebaseerd op traditionele recepten die blijven smaken. Vleeswaren zijn net zoals vlees bronnen van belangrijke voedingsstoffen zoals eiwit, ijzer, vitamine A, B1, B2 en B12, dat enkel in dierlijke producten voorkomt. Daarom hebben deze vleesproducten een hoge voedingswaarde. Ze geven ons energie en versterken onze weerstand.

Vleeswaren zijn vaak gebaseerd op eeuwenoude traditionele recepten.

Dikwijls heeft bewerkt vlees een minder goede reputatie op het vlak van gezondheid. Toch is er een groot verschil tussen bewerkte producten die een behandeling ondergaan hebben om ze langer te kunnen bewaren (zoals roken, drogen, zouten en fermenteren) en zwaar bewerkte producten. De meeste vleeswaren zijn minimaal bewerkt. België heeft een sterke traditie in het bereiden van dit soort vleeswaren.

Meer over vleessoorten

Rund

Gedroogde en gezouten vleeswaren

  • Filet d’Anvers
  • Platte bil
  • Vaste kant

Gekookte vleeswaren

  • Pastrami
  • Ossentong
  • Worstsoorten
  • Gehaktproducten
  • Rosbief

Gefermenteerde vleeswaren

  • Salami
  • Droge worst

Varken

Gedroogde en gezouten vleeswaren

  • Ham
  • Schouderham
  • Hespenspek
  • Bacon
  • Buikspek
  • Cobourg
  • Hammetje
  • Nek
  • Filet de Sax
  • Filet de York
  • Nootham

Gekookte vleeswaren

  • Ham
  • Pic Nic
  • Kassler
  • Buikspek
  • Worstsoorten: witte pens, Luikse pens, zwarte pens, hespenworst, kookworst
  • Paté
  • Varkensgebraad
  • Spareribs
  • Schenkel
  • Spek
  • Aspic
  • Gehaktproducten

Gefermenteerde vleeswaren

  • Salami
  • Droge worst